077-2714484
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

תחומי טיפול

 
 

ייעוץ וטיפול במחלות עורקים

 

היצרויות של עורקי התרדמה (Carotid)

 
היצרות בעורק התרדמה נגרמת על ידי טרשת עורקים. ככל שמידת ההיצרות גדולה יותר, כך גדל הסיכון לאירוע מוחי (stroke). המעקב אחר ההיצרויות נעשה באמצעות בדיקות דופלקס (Duplex) של עורקי הצוואר. אם יש צורך בהתערבות, מבצעים אנדארטרקטומיה (Endarterectomy) – הליך שבו מפנים באמצעות ניתוח את הרבדים הטרשתיים שגורמים להיצרות מתוך העורקים, או מרחיבים את אזור ההיצרות בעזרת בלון ותומכן בגישה אנדו-וסקולרית.
 
מי יכול להזדקק לטיפול?
 
  • מטופלים לאחר אירוע מוחי או אירוע מוחי חולף (TIA)
  • מטופלים שבדיקת עורקי הצוואר גילתה אצלם היצרות קשה
 
למי הטיפול מתאים?
 
  • בהיצרויות מעל 50% אם היה אירוע מוחי
  • בהיצרות מעל 70% דו-צדדית
  • בהיצרות מעל 80% חד-צדדית
  • מעקב מומחה לכירורגיית כלי דם בכל מקרה של היצרות מעל 50%
 

חסימות בעורקי הרגליים

 
טרשת העורקים עלולה לגרום להיצרויות או אף לחסימה שלמה בעורקי הבטן והרגליים. בשל הפרעה באספקת חמצן לשרירים, המטופל עלול לסבול מצליעה לסירוגין, המוגדרת ככאב ברגל הנגרם בזמן הליכה, חולף במנוחה וחוזר חלילה. במצבים חמורים עלול להתפתח פצע קשה ריפוי או נמק. הערכה ראשונית נעשית על ידי בדיקת כירורג כלי דם ובדיקת דופלר של עורקי הרגליים. המעקב אחר הבעיה מתבצע באמצעות בדיקות דופלר (Doppler) של עורקי הרגליים. במקרה של החמרה בצליעה המצריכה התערבות, עושים בירור נוסף עם בדיקת הדמיה כמו CTA, המאפשרת לתכנן טיפול – בין שבהרחבת אזורי ההיצרות בעזרת בלון ותמכן (Stent), ובין שבניתוח מעקף (Bypass).

בניתוחי המעקף נעזרים בשתל דמוי צינור, כדי להזרים דם אל מעבר לאזורי החסימה בעורקים. השתל המועדף לכך הוא אחד הוורידים ברגל, אך אם הוא לא מתאים אפשר להיעזר בשתל מלאכותי.
 
מי יכול להזדקק לטיפול?
 
  • מטופלים שסובלים מצליעה לסירוגין
  • מטופלים שסובלים מסכנה לגף עקב פצע קשה ריפוי או נמק (מצבים דחופים)
 
למי הטיפול מתאים?
 
  • הערכת מומחה לכירורגיית כלי דם דרושה בכל מקרה של חשד למחלה חסימתית בעורקי הרגליים
  • מעקב כירורג כלי דם במטופלים שסובלים מצליעה (פעם בחצי שנה)
  • טיפול שמרני, הכולל טיפול בגורמי הסיכון, ניתן לכל מי שסובל מהפרעה בעורקים
  • שחזור עורקי מבצעים בצליעה קשה או במצב של סכנה לגף
 

מפרצת של הותין (אבי העורקים) הבטני (Abdominal Aortic Aneurysm)

 
התרחבות הותין הבטני כרוכה בסיכון לקרע ולדימום מסכן חיים, הניתנים למניעה על ידי גילוי מוקדם ומעקב אחר קוטר המפרצת. הטיפול נועד למנוע את הצורך בניתוח דחוף בתנאים מסוכנים. המעקב אחר קוטר המפרצת מתבצע במרווחי זמן, באמצעות בדיקת על קול (Ultrasound) של הבטן. אם וכאשר קוטר המפרצת מתקרב ל-5 ס"מ, או גדל בקצב מהיר מהצפוי, מבצעים בדיקת הדמיה מדויקת יותר בעזרת בדיקת CTA.

הטיפול המועדף כיום למפרצת של הוותין (אבי העורקים) בבטן הוא תיקון על ידי תומכן מכוסה, שמוחדר בגישה זעיר-פולשנית דרך עורקי הירכיים שבמפשעות. במצבים מסוימים יש עדיפות לתיקון המפרצת בניתוח פתוח.
 
למי הטיפול מתאים?
 
  • הטיפול האנדו-וסקולרי מתאים לרוב המטופלים
  • בהתאם להערכת מצבו הלבבי של המטופל
 

מפרצות של העורקים ההיקפיים

 
נחשבות לנדירות אך גם הן, אם גדלות מעבר לקוטר מוגדר, טעונות טיפול כדי למנוע סיבוכים כמו חסימה או דימום. המעקב מתבצע באמצעות בדיקות על קול (Ultrasound), ואם מתעורר צורך בטיפול מבוצעת הדמיה באמצעות בדיקת CTA.
 
 
 

ייעוץ וטיפול במחלות ורידים

 

דליות (Varicose veins)

 
דליות מוגדרות כהתרחבויות של הוורידים השטחיים לקוטר של יותר מ-3 מ"מ. הבעיה שכיחה בעיקר בוורידים השטחיים של הרגליים וקשורה למספר גורמי סיכון. לא כל הדליות מחייבות טיפול, אך אם הן גורמות לכאבים ולנפיחות ברגל, לשינויים בעור ולפצעים, יש צורך לטפל בהן.

הטיפול השמרני בדליות כולל תמיכה אלסטית חיצונית והתאמת הרגלי החיים, כדי למנוע החמרה. הטיפול ההתערבותי כרוך בכריתת הדליות בניתוח או באמצעות חסימת הדליות בשיטות שונות (גלי רדיו, לייזר, הדבקה ועוד). גם הפרעה אסתטית נחשבת הוראה להתערבות, אם מדובר בדליות משמעותיות ברגל.

 
מי יכול להזדקק לטיפול?
 
  • מטופלים עם דליות מרובות וגדולות
  • נשים לאחר הריונות אחדים
  • נשים וגברים שעובדים בעבודות הכרוכות בעמידה ממושכת
 
למי הטיפול מתאים?
 
  • מטופלים שסובלים מכאבים, משינויים טרופיים בעור ומפצעים קשי ריפוי
  • מטופלים שסובלים מהפרעה אסתטית
 

נימים (Spider veins)

 
ורידי עור שטחיים מאוד ועדינים המורחבים עד לקוטר של כ-1 מ"מ. הנימים בדרך כלל מהווים בעיה אסתטית, אף כי לעיתים יכולים להיות מקור לדימום "ספונטני", לכאורה, עקב גירוד או פציעה שטחית.

אפשר להעלים נימים בשיטות שונות כמו הזרקת חומר "מטרש" לתוכן (Sclerotherapy) או טיפול בלייזר. שיעור ההצלחה של טיפולים אלה הוא מעל 80%. בדרך כלל אין מניעה מטיפולים חוזרים במידת הצורך.
 
מי יכול להזדקק לטיפול?
 
  • מטופלים שסובלים מהפרעה אסתטית
  • מטופלים לאחר אירוע של דימום ספונטני
 
למי הטיפול מתאים?
 
  • מטופלים עם מערכת ורידים שטחית תקינה
 

פקקת ורידי עור שטחיים (Superficial veins thrombosis)

 
זהו תהליך דלקתי, לא זיהומי, בוורידים השטחיים. האבחנה מתבצעת באמצעות בדיקת רופא ונתמכת בבדיקת על קול (Duplex). הטיפול כולל תרופות נוגדות קרישה ודלקת לפרק זמן של מספר שבועות.
 

אסטטיקה

 
דליות
 
ורידים שטחיים מרחבים ברגליים, אף אם אינם גורמים מיחושים ואינם גורמים לשינויים בעור, עלולים להוות הפרעה אסטטית למטופל/ת. ניתן לסלק דליות אלה בניתוח או להעלימם באמצעים שונים, כגון גלי רדיו (radio frequency) או לייזר (laser), או באמצעות הזרקת קצף תחת הכוונת אולטראסאונד והדבקה.
 
נימים מרחבים
 
נימי עור מרחבים מהווים הפרעה אסטטית שכיחה. הטיפול בנימים מבוצע לרוב על ידי הזרקת חומר מטרש (sclerotherapy) לתוך הנימים או על ידי שימוש בלייזר (laser). בדרך כלל יש צורך במספר טיפולים עד השגת התוצאה הרצויה.
 
 
 

גישה לדיאליזה (A-V Fistula)

 

מטרת הניתוח:

 
לאפשר חיבור נוח ואמין של המטופל למכונת הדיאליזה.
 

אופן הניתוח:

 
מבצעים חיבור בין עורק לבין וריד, בדרך כלל באמה או בזרוע. אם אין וריד מתאים בנמצא, נעזרים בשתל מלאכותי המושתל מתחת לעור.
 

תקופת המתנה עד השימוש:

 
בניתוח חיבור עורק לווריד יש צורך בתקופת המתנה של עד 3 חודשים, עד שהגישה מבשילה ומתאימה לשימוש. לעומת זאת, בניתוח השתלה של שתל מלאכותי אפשר להשתמש כעבור 3-2 שבועות בלבד.